TextielMuseum

Museum en opdrachtgever in één, dat is het Audax Textielmuseum in Tilburg. Het museum combineert en presenteert geschiedenis, ambacht, hedendaagse vormgeving en moderne productietechnieken. Het resultaat; vaste en wisselde tentoonstellingen, een Textiellab en een eigen collectie die op meerder plekken in Nederland wordt verkocht.
Het TextielLab is het kloppende hart van het Textielmuseum, er staan textielmachines waarop ontwerpers, kunstenaars en studenten hun ontwerpen kunnen laten uitvoeren. Zij worden daarbij ondersteund door productontwikkelaars. Er zijn zeven technieken waarmee
geëxperimenteerd kan worden: borduren, breien, laseren, printen, tuften, verven en weven. Of het museum benadert kunstenaars en ontwerpers een product te maken voor de textielcollectie met de technieken voor handen. Hieruit is al een interessante collectie ontstaan van digitaal geprinte stoffen van Eugène van Veldhoven, transparante vilten weefsels van Claudy Jongstra, meubels van Kiki van Eijk en Pieke Bergmans en hedendaags tafelgoed van ontwerpers als Studio Job, Ineke Hans, Scholten & Baijings en Marc Mulders.

http://www.textielmuseum.nl